Dan 2: Informiraj se o roku trajanja namirnica

Informiraj se o roku trajanja namirnica

Upravo ste otkrili jogurt koji se nalazi tko zna koliko dugo na kraju vašeg hladnjaka. Prošao mu je rok trajanja, ali vam je žao baciti ga. Je li on još uvijek siguran za konzumaciju? Prema Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH), rok trajanja hrane označava se riječima "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Samo 10% hrvatskih potrošača redovito čita deklaracije na proizvodima! Ako ste u preostalih 90%, vodite računa o rokovima trajanja na namirnicama - pazite na datume. U skladu sa zakonima Europske unije, sva prepakirana hrana mora sadržavati oznake s ovim informacijama. Europska komisija procjenjuje da se gotovo 10%, od ukupno 88 milijuna tona bačene hrane koliko u Europskoj uniji, može povezati s oznakom datuma na hrani s obzirom na to da najveću dilemu prilikom čitanja deklaracija kod potrošača uzrokuje tumačenje razlika između oznaka "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do".

Oznaka "upotrijebiti do" odnosi se na sigurnost hrane i znači da se hrana može konzumirati do datuma navedenog na ambalaži. Nakon isteka navedenog roka nipošto ne konzumirajte tu namirnicu jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje više nisu sigurne za konzumaciju i mogle bi prouzročiti zdravstvene tegobe. Ta se oznaka stavlja na svježu i lako kvarljivu hranu, kao što su riba, meso, mlijeko, sir i jogurt.

 

Oznaka "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na kvalitetu hrane. Ako se držite uputa za čuvanje, hrana će biti sigurna za jelo i nakon isteka datuma "najbolje upotrijebiti do", no proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete jer hrana može izgubiti aromu. Dakle, tu hranu ne morate nužno odmah baciti.

Kako biti siguran? 

Izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju, stoga je bitno veliku pažnju posvetiti tome da pravilno čuvate i obrađujete hranu, a o tome čitajte više tijekom narednih dana.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) obuhvaća djelatnosti u području poljoprivrede, hrane i ruralnog razvoja, u koje se ubraja i sigurnost hrane te zaštita građana od opasnosti koje se mogu naći u hrani. Smanjivanje bacanja hrane jedno je od područja kojima se HAPIH bavi već duži niz godina, i kao aktivni sudionik Programa za provedbu Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. - 2022., zajedno s Ministarstvom poljoprivrede provodi konkretne kampanje i aktivnosti.

U razgovoru s Brigitom Hengl, specijalisticom za upravljanje podacima u području sigurnosti hrane saznali smo kako "podaci govore: što je zemlja razvijenija to je, u dobro poznatom lancu 'od polja do stola', veća količina bačene hrane 'bliže stola', i to je područje na kojemu trebamo nastaviti intenzivno raditi. Stoga smo, kao Agencija, iznimno ponosni što smo, već drugu godinu za redom, odabrani kao zemlja članica u kojoj EFSA financira kampanju 'EU bira sigurnu hranu', čija je jedna od ključnih tema upravo smanjenje bacanja hrane."

"Unatoč svim naporima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Ministarstva poljoprivrede te iako postoje pomaci, još uvijek je kod dijela građana prisutno nerazlikovanje oznaka roka trajnosti proizvoda", rekla je dr.sc. Brigita Hengl. Osim pravilnim postupanjem po pitanju roka trajanja hrane, postoji i cijeli niz savjeta o načinima smanjivanja otpada od hrane, koji se mogu naći na web stranici HAPIH, ili na stanici kampanje EU bira sigurnu hranu. To nije uvijek jednostavno, a moderan način života ne ostavlja previše vremena da bi se uvijek moglo pridržavati tih savjeta, stoga je prvi i najvažniji. korak donijeti odluku o promjeni nekih životnih navika i strpljivo ih provoditi.

Preuzmite brošuru "Sigurnost hrane u mom domu“  

Autor: Hrvatska agencija za hranu (HAH)