Dan 13: Kompostiraj

Kompostiraj

Kompostiranje ostataka hrane koristan je način ponovne uporabe ostataka hrane. Kućnim kompostom možete doprinijeti smanjenju stakleničkih plinova koji se emitiraju iz trule hrane i smanjiti količinu smeća. Ako imate kućni vrt, kompost iz otpada od hrane možete iskoristiti kao gnojivo tj. izvrstan izvor prehrane za biljke. Također, tako čuvate i okoliš, jer otpad od hrane koji završi na odlagalištima pridonosi alarmantno visokim količinama emisija plinova metana.

Uz uštedu bačene hrane i obogaćivanje tla, jedna od glavnih prednosti kompostiranja je da točno znate što je ušlo u vaše tlo, a time i čime se hrane vaše biljke te domaći usjevi. Za razliku od zemlje kupljene u trgovini koja je može biti izložena raznim kemikalijama ili pesticidima, domaći kompost je jeftiniji, zdraviji, ekološki prihvatljiviji i dolazi bez ikakve plastične ambalaže

U komposter možete stavljati: 

  • ostatke povrća i voća  
  • uvelo cvijeće 
  • talog čaja ili kave 
  • ljuske jajeta i ostalo 

Voće i povrće 

Voću s velikim sjemenkama poput avokada, breskve i nektarine trebat će više vremena da se razgradi, a možda se uopće neće razgraditi u potpunosti. Zbog toga, bolje izvadite košticu prilikom kompostiranja. Voće i povrće možete kompostirati u bilo kojem obliku: ostatke i kore, sirovo ili kuhano pa čak i ako je pokvareno. Poput ostataka povrća, ljuske jaja su odlične za kompost jer dodaju minerale poput kalcija i druge esencijalne hranjive tvari korisne za rast biljaka. Za bržu razgradnju, slobodno zgnječite ljuske jaja prije dodavanja. 

Kuhana hrana i ostatci 

Možete kompostirati gotovo bilo koju kuhanu hranu, uključujući rižu i druge žitarice, kruh, grah, tjesteninu, umake, juhe, složence, jaja i tako dalje. No, ako vaši ostaci sadrže puno mesa ili mliječnih proizvoda, radije ih odložite sa strane. 

Meso i kosti 

Kućni komposteri možda nisu idealni za kompostiranje mesa i kostiju jer bi mogli privući neželjene štetnike na kompostnu hrpu. Sirovo meso nikako se ne smije kompostirati. 

Prirodni biljni materijali 

Kako biste uravnotežili vlažne, zelene i materijale s visokim udjelom dušika iz ostataka kućanstva, svom kompostu dodajte suhi otpad iz dvorišta bogat ugljikom poput suhog lišća, grančica, češera, biljnih ostataka i stare zemlje. Uravnoteženje vlage i korištenih organskih materijala pomoći će u sprječavanju truljenja komposta ili pretjerane smrdljivosti ili prevladavanja bakterija. Ali, pobrinite se da ništa od toga nije počelo puštati sjemenje ili da pokazuje znakove bolesti. Kompostiranje sjemena korova, poput bijele pufne maslačka, samo će im pomoći u širenju. Isto je i s biljnim bolestima. Stoga ako ste u nedoumici, ne kompostirajte te stvari. 

Papirnati proizvodi 

Možete kompostirati većinu vrsta papira, samo pripazite da papir nije sjajan. To jest, uklonite sve časopise ili omotnice koje imaju plastični prozorčić na sebi. Kompostirati možete sve, od prljavih papirnatih salveta do filtera za kavu, role papirnatih ručnika, novine, pisma i papirnate vrećice. Za brže kompostiranje, slobodno isjeckajte listove papira. 

Kava i čaj 

Potrošeni talog kave i listovi čaja uvijek se mogu kompostirati. Ako koristite jednokratne kapsule za kava aparate, možete kompostirati sadržaj toga, ali ne i ambalažu. Kava i čaj su bogati hranjivim tvarima i mineralima poput kalija, fosfora i dušika, a listovi čaja mogu pomoći u održavanju razine vlage, povećati razinu kisika i brzinu razgradnje. Važno je provjeriti jesu li vaše vrećice čaja napravljene od biorazgradivih materijala koje su sigurne za kompost prije nego ih dodate u mješavinu. Konac i etiketu vrećice čaja nije moguće kompostirati pa njih odvojite i bacite u predviđenu kantu za smeće. 

Mliječni proizvodi 

Kao i kod mesa i kostiju, kompostiranje mliječnih proizvoda poput maslaca, mlijeka, kiselog vrhnja i jogurta mogu stvoriti probleme s mirisom i tako privući neželjene štetočine dok se ti proizvodi razgrađuju. Preporučujemo da pojedete sve mliječne proizvode, a u slučaju veće količine bacanja tih proizvoda, smanjite količinu koju kupujete. Malu količinu mliječnih proizvoda možete kompostirati tako da ih jednostavno temeljito pomiješate s drugim organskim tvarima, poput lišća. 

Plastika, metal, folije, staklo 

Ovo vjerojatno znate, ali nemojte kompostirati ove materijale!  Umjesto toga, većinu toga možete reciklirati.  

Otpad kućnih ljubimaca 

Neki otpad biljojeda može biti u redu za kompost, ali otpad od pasa i mačaka nije, čak i ako ne jedu kupovnu hranu. Nemojte kompostirati pijesak za mačke, čak i ako ste izvadili izmet jer je vjerojatno ranije kontaminiran. 

Jestivo ulje 

Ulje za kuhanje i druge masti mogu usporiti proces razgradnje. Možete kompostirati male količine biljnih ulja, poput maslinovog, kukuruznog i suncokretovog. Ako ste upravo završili s pripremom jela i imate tavu za prženje punu ulja, ponovno upotrijebite to ulje za drugu priliku tako što ćete procijediti ostatke hrane i spremiti ulje u zatvorenu posudu. 

Orašasti plodovi i žitarice 

Orašasti plodovi, ljuske oraha i žitarice uvelike će koristiti vašem ekosustavu komposta jer svaki od njih može unijeti važne hranjive tvari u vaše tlo. Iako predmetima kao što su čvrste ljuske pistacija može trebati nekoliko godina da se razgrade, njihovo drobljenje prije dodavanja u kantu može ubrzati proces kako bi se isto ravnomjernije stopilo s tlom. 

Ugljen 

Nikada nemojte kompostirati drveni ugljen ili ugljen s vašeg roštilja! Izbjegavajte dodavanje bilo kakvog otpada od hrane koji je potencijalno kontaminiran štetnim patogenima ili bakterijama koje mogu narušiti zdravlje vašeg komposta. 

Kako znati kada je kompost spreman za upotrebu? 

Jednom kada vaš kompost izgleda i miriše poput tla, a ne poput ostataka hrane ili biljnog otpada koji ste izvorno stavili u njega, spreman je za upotrebu.