Dan 5: Kupuj lokalno! Kupuj u sezoni!

Kupuj lokalno! Kupuj u sezoni!

Zašto je bitno kupovati sezonsku i onu hranu koja je uzgojena u blizini mjesta gdje živite? Pored toga što su takve namirnice uglavnom jeftinije i pristupačnije, svakako ćete tako smanjiti količinu bačene hrane jer ćete jesti hranu koja je ukusnija, svježija te je manje dana putovala do vašeg tanjura. Kada kupujete na lokalnim tržnicama ili u OPG-ovima, birate hranu koja je ubrana taj dan ili dan prije, što znači - ako je pravilno skladištite, da će i duže trajati.  

Svježe lokalne namirnice, organski proizvodi i proizvodi s eko etiketom, za razliku od masovno proizvedenih prehrambenih proizvoda, nisu puni aditiva i točno znate gdje su uzgojeni ili proizvedeni.​​​​​​ Također, kada kupujete lokalno, kupujte nezapakirano voće i povrće. Na taj način uzimate onoliko koliko će vam zaista biti potrebno, a pritom ne stvarate ni otpad od ambalaže.

U sezonskom voću i povrću možete uživati ​​tijekom cijele godine zamrzavanjem ili pravljenjem kisele ili slatke zimnice napravljene od vama omiljenog povrća i voća. Najomiljenije slatke zimnice su pekmezi, džemovi i marmelade, a mi vam predlažemo da isprobate naš recept za jako ukusan i aromatičan džem od dunja.