Dan 4: Kupuj pametno – napravi popis za kupovinu namirnica!

Kupuj pametno – napravi popis za kupovinu namirnica!

Mnogo ljudi obično kupuje više nego što im je potrebno. Smanjenje bacanja hrane počinje planiranjem i promišljenom kupovinom. Sastavljanjem popisa s tjednim obrocima uštedjet ćete novac, vrijeme, a sigurni smo da ćete planirati i zdravije obroke.

Na temelju tjednog plana obroka napišite detaljan plan kupovine za tjedan dana. Napravite popis namirnica koje imate neiskorištene i popis sastojaka za jela koja ćete možda kuhati. Kupnjom manje namirnica izbjegavate rasipanje hrane. Usvajanje ovih kupovnih navika stavite na listu prioriteta ako želite izbjeći prekomjernu kupovinu u trgovina i naposljetku - bacanje hrane koju niste stigli pripremiti i koja se pokvarila. 

  1. Provjerite namirnice koje već imate u smočnici i u hladnjaku kako biste izbjegli kupnju namirnica koje već imate
  2. Napravite popis za kupovinu na temelju količine obroka koju ćete pojesti kroz tjedan. Budite realni!
  3. Na popis uključite količine, kako biste izbjegli prekomjernu kupnju. Za svježe namirnice zabilježite koliko obroka ćete napraviti sa svakom. Na primjer: rajčice - dovoljne za dva ručka i jedan doručak.
  4. U kupnju obavezno idite s popisom! Ako se nešto ne nalazi na popisu, to ne kupujete. Tako ćete izbjeći impulzivnu kupnju zbog koje gomilamo nepotrebne namirnice.
  5. Ne odlazite u kupovinu namirnica gladni! Ovo nije izmišljotina, već znanstveno dokazana činjenica: kada ste gladni, vaša percepcija o tome što vam treba je iskrivljena.
  6. Ne kupujte više samo zato što je veća količina određenog proizvoda na akciji. Lako je upasti u zamku marketinških akcija, pogotovo kad se radi o lako kvarljivim namirnicama.
  7. Voće i povrće kupujte u rinfuzi, češće u manjim količinama. Tako ćete uvijek uživati u svježem voću i povrću, bez rizika od kupnje previše namirnica te naposljetku i bacanja istih.

Kako bi ovaj proces bio što 'bezbolniji', preuzmite popis za kupovnu.