Dan 6: Nauči kako pravilno namjestiti temperaturu hladnjaka i kako ga optimalno organizirati

Nauči kako pravilno namjestiti temperaturu hladnjaka i kako ga optimalno organizirati

Hladnjak je jedan od najvažnijih alata kod borbe protiv bacanja hrane. Koristimo ga svakodnevno i rijetko zapravo razmišljamo o tome kako najbolje funkcionira. Prije svega, provjerite je li temperatura vašeg hladnjaka pravilno namještena. Temperatura treba biti između 0-5°C, idealno 4°C. Hladnjaci imaju različite temperature na različitim mjestima i zbog toga je na nekim mjestima bolje pohraniti određene proizvode.

Kupljene namirnice spremite čim stignete kući jer će hrana dulje trajati ako je na pravom mjestu. Pravilno skladištenje hrane pomoći će da ostane svježa i traje duže. Proizvode s kraćim rokom trajanja stavite naprijed (ako ih vidite, veća je vjerojatnost da ćete ih pojesti), a u stražnji dio pohranite one proizvode koji imaju dulji rok trajanja.  

Ovi savjeti će pomoći da namirnice traju duže

  • Ulja čuvajte u hladnjaku kako bi sačuvala svježinu.
  • Žitarice i grah/mahunarke držite u čistim, zatvorenim spremnicima.
  • Stavite meso u donju ladicu hladnjaka, kako biste spriječili potencijalno kapanje na drugu hranu.
  • Držite jaja u glavnom dijelu hladnjaka, a ne u vratima.
  • Šampinjone držite u papirnatoj vrećici u hladnjaku jer se tako sprječava pojava plijesni i vlage.
  • Otvorenu mozzarellu i feta sir stavite u posudu, prelijte vodom i posolite.
  • Bobičasto voće, banane, jabuke, šipak i smokve odložite u hladnjak.
  • Možete isprobati i sljedeći trik: zamotajte banane zasebno prozirnom ili aluminijskom folijom i njihov rok mogao bi se produljiti za čak tjedan dana.
  • Čuvanjem u hladnjaku možete produžiti i trajanje zrelog avokada na čak 6 do 7 dana. Trik kojim mu produžavate trajanje i do sedam dana je da ga omotate prozirnom folijom i stavite u zip vrećicu te tako ograničite kontakt sa zrakom.
  • Pohranjen u smočnici, otvoreni maslac od kikirikija s konzervansima može se konzumirati dva do tri mjeseca. U hladnjaku može stajati do devet mjeseci, dok prirodni maslac traje nekoliko mjeseci, a skladišten izvan hladnjaka ima rok maksimalno mjesec dana.
  • Plodovi poput oraha i lješnjaka ostat će ukusni na sobnoj temperaturi od jednog do četiri mjeseca. No ako ih želite imati na raspolaganju i nakon tog perioda, pohranite ih u hladnjak.
  • Ako rajčice nećete pojesti u sljedećih pet dana, najbolje je odložiti ih u hladnjak. Tako će trajati minimalno dva tjedna.
  • Ostalo povrće koje bi trebao čuvati u hladnjaku radi produljena trajanja: cikla, artičoke, šparoge, brokula, prokulice, mrkva, celer, cvjetača, kukuruz, poriluk, gljive, grašak, špinat, rabarbara, mahune, komorač i začinsko bilje.
  • Povrće čuvajte odvojeno od voća. Neko voće poput jabuka, banana i nektarina oslobađa plin etilen koji ubrzava sazrijevanje. Čuvajte ovo voće odvojeno ili na mjestu s dobrom ventilacijom kako biste usporili sazrijevanje.
Preuzmi Vodič za čuvanje namirnica u hladnjaku