Dan 7: Nauči što se sve skladišti izvan hladnjaka i kako

Nauči što se sve skladišti izvan hladnjaka i kako

Mnogi ljudi nisu sigurni kako ispravno pohraniti voće, povrće i ostale namirnice, a nepravilno skladištenje može dovesti do preranog sazrijevanja, truljenja i kvarenja. Najvažnije je da namirnice imaju dovoljno prostora. Prilikom njihovog skladištenja u garaži, smočnici i na policama, pripazite da se međusobno ne dodiruju. Uvijek ih možete i odvojiti pregradama.

Med

Niske temperature (4°C i niže) uzrokuju bržu kristalizaciju i zgušnjavanje meda, stoga bi bilo dobro čuvati ga izvan hladnjaka, u kuhinjskom ormariću ili smočnici.

Češnjak i luk

Pravilno skladišten, može potrajati čak i do pet mjeseci. Visoke vlage mogu ih učiniti mekanima te izazivaju klijanje i plijesan. Čuvajte ih na tamnom mjestu.

Krumpir i slatki krumpir

Ove škrobne proizvode čuvajte na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu, složene u posudi ili kanti, ali ne i u plastičnim vrećicama jer će to potaknuti nakupljanje vlage, nastanak pljesni i početak truljenja. Da spriječite klijanje, s krumpirom možete spremiti jabuku.

Kava

Kavu je najbolje držati što dalje od bilo kakvog izvora vlage zbog njezine dugotrajnosti. Prevelika količina vlažnosti oduzet će njezin originalan okus.

Lubenica

Skladištenje lubenica trebalo bi se odvijati u mračnoj, prozračenoj sobi gdje vlažnost zraka ne smije biti veća od 85%, niti manja od 75%. Na taj način moguće je očuvati ju i do nekoliko mjeseci (ako nema oštećenja i nije odrezana). Međutim, duže čuvanje bit će teže u stanu nego u kući pa su tako idealna mjesta za lubenicu podrumi i ostave. Na takvim bi mjestima lubenica mogla ostati svježa i do četiri mjeseca, a ako ju držite na sobnoj temperaturi, rok trajanja neće prelaziti jedan do dva mjeseca. Tikve također bez problema mogu biti skladištene izvan hladnjaka.