Novost iz Philipsa: Prvi komplet za doručak izrađen od 100% biološke plastike

Novost iz Philipsa: Prvi komplet za doručak izrađen od 100% biološke plastike

Tijekom posljednjih godina svjedoci smo jedne pozitivne promjene – sve se više govori o važnosti očuvanja okoliša. U tom se kontekstu sve više koristi pojam održivosti, a ljudi postaju svjesni ograničenosti prirodnih resursa te se posvećuju recikliranju, štednji vode i energije te korištenju obnovljivih izvora energije. I dok su pojedinci i dalje skeptični i ne vjeruju da i sami mogu značajno doprinijeti, neki veliki brendovi okrenuli su se prema ekološki prihvatljivom načinu poslovanja, barem oni koji žele napraviti nešto dobro za planet i vlastitim primjerom potaknuti druge da učine isto.

Philips je mnogima već poznat kao društveno odgovoran brend koji je do kraja 2020. godine 70% svojih prihoda postigao od prodaje proizvoda koji ne zagađuju okoliš, a reciklira čak 90% otpada od proizvodnje. Dio Philipsovog plana održivosti odnosi se na upotrebu manje sirovina, a više recikliranih materijala pa su tako, u duhu nastojanja da uvijek čine korak više te da u potpunosti zaobiđu čistu plastiku, osmislili i plasirali na tržište seriju uređaja od 100% biološke plastike!

Philips Eco Conscious Edition naziv je linije posebnog kompleta za pripremu doručka izrađenog od otpadnog jestivog ulja i drugog otpadnog biljnog materijala. Riječ je revolucionarnoj inovaciji, odnosno korištenju otpadnog ulja kao resursa – biološke plastike. Ovim pristupom ne samo da se izbjegava korištenje plastike proizvedene iz fosilnih goriva, nego se i doprinosi smanjenju emisija ugljičnog dioksida u postupku proizvodnje za 21%!

Koja je razlika između biološkog materijala i materijala iz fosilnih goriva?

Biološki materijal je materijal koji se sastoji od bioloških proizvoda ili obnovljivih materijala iz kućanstava ili poljoprivrednih pogona (uključujući biljne, životinjske te materijale iz mora) ili materijala iz šume ili industrijskih sirovina. Obično nastaje za svega nekoliko godina, a tijekom nastanka obično preuzima CO2 iz atmosfere, čime smanjuje efekte globalnog zatopljenja.

Materijali dobiveni iz fosilnih goriva su materijali proizvedeni iz petrokemikalija. To je bio biološki materijal, ali kroz procese koji su trajali stotinama milijuna godina fosiliziran je u sirovu naftu, čije su količine u zemlji ograničene. Stoga nije održiva niti pogodna za kružnu ekonomiju, jer njezin nastanak trajao je milijunima godina, a njezinom eksploatacijom u konačnici u zrak ispuštamo CO2, što doprinosi procesima koji dovode do globalnog zatopljenja.

Dakle, glavna razlika između biološkog materijala i materijala iz fosilnih goriva svodi se na to što proizvodnja fosilnih materijala traje puno duže, zbog čega ih je lako iscrpiti, što ih čini manje održivima, dok se biološki materijali mogu obnoviti u roku od nekoliko godina, pri čemu izdvajaju CO2 iz zraka, što ih čini održivima.

Prvi komplet za doručak na svijetu izrađen od otpadnog jestivog ulja

Za brz i učinkovit početak dana potreban je dobar i zdrav doručak koji je u skladu s prirodom. Uz Philips Eco Conscious Edition liniju uređaja za doručak ne samo da štedite vrijeme, već istovremeno smanjujete i količinu otpada u kuhinji. Linija je kreirana razmišljajući istovremeno o korisnicima i okolišu, a uključuje toster, kuhalo za vodu i aparat za kavu koji su izrađeni od biopolipropilena (BioPP) bioplastike dobivene iz otpadnog kuhinjskog ulja!

Uz Eco Conscious Edition kuhalo za vodu vrlo ćete brzo i jednostavno pripremiti svoju omiljenu jutarnju kavu ili čaj. Kuhalo je velikog kapaciteta pa je odlično za zajedničke doručke cijele obitelji, no ako pripremate napitak samo za jednu ili dvije osobe, oslonite se na njegov indikator za šalice kako biste zagrijali samo potrebnu količinu i tako štedjeli vodu i energiju.

Ljubitelje toplog tosta oduševit će toster iz Eco Concious Edition linije, koji osim dva proreza za kruh ima i ugrađenu rešetku na kojoj se mogu zagrijati peciva. Osim mehanizma za samocentriranje zbog kojeg će svaka šnita biti ravnomjerno tostirana, ovaj toster ima čak osam postavki za postizanje idealne razine prepečenosti. Dodatna prednost je i odvojiva ladica za mrvice, koja omogućuje jednostavno čišćenje.

Kako bi svaki doručak bio još ukusniji i nutritivno bogatiji, dio kompleta je i blender za brzu i jednostavnu pripremu smoothija, koji ima odvojivi vrč da biste svoj zdravi napitak mogli piti i onda kada ste u pokretu. Oštrice blendera su jedinstvenog oblikovanja kako bi omogućile maksimalnu snagu prilikom rezanja, a vrč je oblikovan tako da ima rebra pomoću kojih sastojke neprekidno vraća u tok miješanja i tako osigurava glatko miješanje vez grudica.

Osim održive inovativnosti, odlike ovog kompleta su vrhunske karakteristike i elegantan minimalistički dizajn pa će svi uređaji bez problema pronaći svoje mjesto u svakoj modernoj kuhinji. Podjednako će se dobro uklopiti i u tradicionalnije prostore jer je njihov dizajn nadahnut prirodom uključuje korištenje prirodnih materijala poput drveta, a svi su uređaji u neutralnim, umirujućim bojama.