Dan 9: Odvoji 30 minuta tjedno da unaprijed pripremiš obroke

Odvoji 30 minuta tjedno da unaprijed pripremiš obroke

Jeste li znali da možete drastično smanjiti otpad od hrane tako da jednom tjedno odvojite samo nekoliko minuta za pripremu obroka? Možda vam ovo zvuči komplicirano, dosadno ili teško, ali nije. Sve je stvar navike, a jednom kada uđete u rutinu, shvatit ćete koliko vam priprema obroka unaprijed olakšava život, a pritom ćete istovremeno bacati manje hrane, uštedjeti novac i jesti zdravije! Ako ne planirate unaprijed i ne znate točno što ćete kuhati svaki tjedan, velike su šanse da ćete impulzivno kupovati ono što vam se sviđa kada odete u trgovinu, a u konačnici vrlo vjerojatno i dio hrane ili namirnica baciti.

Prednosti pripreme obroka unaprijed:

  • ušteda vremena
  • ušteda novaca
  • znate točno što jedete i u kojim količinama
  • nećete naručivati hranu iz dostavnih službi
  • nećete bacati hranu ni namirnice

Kada pričamo o pripremi obroka, najčešće se misli na pripremu obroka koje nosimo na posao tijekom tjedna, međutim priprema obroka unaprijed može obuhvaćati i obroke koje jedemo u svom domu. Osim što ćete pametnim planiranjem i pripremom obroka bacati manje hrane, ali i uštedjeti novac, ne zaboravite da je ovo također sjajan način s nutritivne strane, odnosno da dovedete svoju prehranu u red te da izbjegnete obroke i grickalice pripremljene u zadnji tren ili pak naručivanje dostave koja je sve skuplja i skuplja.

Kako uspješno pripremati obroke unaprijed?

Najvažniji savjet - uspostavite rutinu planiranja, kupnje i pripreme obroka! Definirajte dane u tjednu kada ćete sjesti i razmisliti o tome što ćete jesti sljedeći tjedan, kada odlazite u kupovinu te kada ćete pripremati obroke. Ključ pripreme obroka za početnike je priprema sastojaka unaprijed (to može značiti guljenje mrkve, kuhanje povrća ili sjeckanje namirnica), a po želji možete pripremiti i neka gotova jela.

Osobe koje su usvojile naviku pripreme obroka unaprijed u prosjeku jednom tjedno potroše 2-3 sata na pripremu obroka, a za početnike predlažemo da krenu barem s pripremom sastojaka za kuhanje. Kako vam priprema obroka unaprijed ne bi bila dosadna obaveza, učinite ju zabavnom. Dok kuhate, poslušajte neki zanimljivi podcast ili preslušajte novi album vašeg omiljenog glazbenika. Krenite s malim pomacima, to je vaš izazov i imate slobodu prilagoditi ga prema vašim mogućnostima i vašem rasporedu. Bitno je krenuti!

Kako bi vaši unaprijed pripremljeni obroci ostali topli, a samim time i ukusniji, na Instagramu imate priliku osvojiti korisnu nagradu.