Dan 14: Pokloni višak hrane

Pokloni višak hrane

Preostala vam je hrana koju ne možete pojesti? Podijelite višak s onima kojima je to potrebno. Pitajte obitelj i prijatelje trebaju li im neke namirnice. Provjerite postoje li Facebook grupe u vašem gradu ili mjestu u kojima možete pitati treba li nekome hrana koja vam je višak, na primjer ako ste ispekli previše kolača. Možete se raspitati živi li u vašem mjestu netko s lošom ekonomskom situacijom i postoje li udruge i organizacije putem kojih možete donirati hranu. 

U Hrvatskoj 1,2 milijuna stanovnika živi na rubu siromaštva i društvene isključenosti, 300.000 djece živi u siromaštvu, a svake godine bacamo 380.000 tona hrane. Iako je ukinut PDV na doniranu hranu, broj donacija se smanjuje.  

Koju hranu možete donirati? 

Donirati se može hrana koja je sigurna. Hrana kojoj je istekao datum „upotrijebiti do“, nije više sigurna za konzumaciju te se ne smije nalaziti na tržištu niti donirati. Riječ je o hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva, poput većine pripremljenih jela u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama.  

S druge strane, hrana označena datumom „najbolje upotrijebiti do“ je i dalje sigurna za konzumaciju i nakon isteka tog datuma pod uvjetom da je skladištena u primjerenim uvjetima, da je ambalaža neoštećena te da je hrana karakterističnog mirisa i izgleda. Takva hrana može se i konzumirati i donirati i nakon isteka tog datuma, pod uvjetom da je sigurna.  

Gdje možete donirati hranu? 

Donirati možete preko socijalnih dućana Hrvatskog Crvenog križa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, udruge Dom nade i pojedinih Facebook grupa. U predbožićno vrijeme svake se godine organiziraju darivanja osobama sa slabijim socijalnim stanjem, stoga pokloniti, uz higijenske i materijalne potrepštine možete i hranu. Hrvatska mreža za beskućnike tako je i prošlog prosinca pozvala na novčane, ali i druge donacije pa su se mogli donirati trajni prehrambeni proizvodi (paštete, sardine, mesni odresci). Raspitajte se i u nadolazećem blagdanskom periodu kome bi vaš višak hrane mogao dobro doći, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga. 

Koju hranu možete donirati?

 • brašno
 • ulje
 • riža
 • šećer
 • sol
 • tjestenina
 • juha u vrećici
 • namaz (marmelada, čokolada)
 • riblja i mesna konzerva
 • trajno mlijeko
 • dvopek
 • voda
 • suho voće i orašasti plodovi

Hrvatski Crveni križ  

Hrvatski Crveni križ okuplja 19 socijalnih samoposluga. Socijalne samoposluge su mjesta gdje socijalno ugrožene obitelji i pojedinci mogu samostalno razgledavati i birati namirnice, prehrambene proizvode i higijenske potrepštine bez novčane naknade, uz zaštićeno dostojanstvo. Najčešći donatori su tvrtke, ali hranu mogu donirati i građani. Prilikom donacije hrane trebate voditi računa da je riječ o originalno zapakiranom proizvodu s urednim rokom trajanja te da je proizvod uredno skladišten i ispravno označen deklaracijom. 

Korisnicima socijalnih samoposluga najpotrebnije su trajne prehrambene namirnice poput brašna, šećera, tjestenine, riže, ulja i konzervirane hrane, ali i higijenski proizvodi poput sredstava za osobnu higijenu i sredstava za čišćenje. Od ostalih namirnica koje mogu biti donirane tu su još: sol, juhe u vrećici, namazi (marmelada, čokolada), trajno mlijeko, dvopek, voda, suho voće, orašasti plodovi te dječja hrana.  

Svoje donacije možete donijeti na adresu Heinzelova ul. 64-66 od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, a dodatne informacije možete saznati na službenoj stranici Crvenog križa.

Udruga Dom nade  

Udruga Dom nade je neprofitna organizacija s ciljem promoviranja univerzalnih ljudskih moralnih vrijednosti, a jedna od najvećih je "zlatno pravilo": čini drugima što želiš sebi! Udruga organizira dnevni boravak za beskućnike, u koji je uključen i topli obrok (jednostavni obroci na dnevnoj bazi). Možete pokloniti juhe, tjesteninu, konzerviranu i drugu hranu, a za dodatne informacije možete im se obratiti putem njihove Facebook stranice „Udruga Dom nade - Dnevni boravak za beskućnike“, putem maila udruga.domnade@gmail.com ili na broj 091/478-37-21 

Sharing Is Caring 

Tri djevojke, Anna Ćaleta, Anamarija Prgomet i Sara Krstačić, 2018. godine na Facebooku su otvorile grupu Sharing Is Caring s ciljem da se što više približimo životu bez otpada. Grupa danas broji preko 49.000 članova. Već samo nakon godinu dana postojanja grupe, dogodio se nevjerojatan vrhunac popularnosti te su djevojke preimenovale grupu u Sharing Is Caring Zagreb i otvorile nove grupe po regijama. U ovom trenutku aktivno je gotovo dvadesetak grupa. Sharing Is Caring nije grupa humanitarnog karaktera, već je napravljena s ciljem poticanja kružne ekonomije i smanjenja otpada. Osim odjeće, kućanskog pribora, aparata i drugih materijalnih proizvoda, dijeliti se može i hrana. Dozvoljena je prodaja, zamjena ali i poklanjanje svega što vam ne treba.