Povrtni temeljac od ostataka iz kuhinje

Sastojci
- ostatci hrane poput krajeva mrkve, pastrnjaka, repe, poriluka, kupusa, ljuski luka, prezrelih rajčica
- lovorov list
- pola žličice crvene paprike, crni papar
Priprema
Zamrznite ostatke od povrća koje biste inače bacili, u vrećici za zamrzavanje. Kada je vrećica puna, sadržaj stavite na cjedilo dok se ne odmrzne. Prebacite povrće u lonac za temeljac i dodajte vodu. Dodajte lovorov list, pola žličice crvene paprike ili nekoliko zrna crnog papra. Pustite da zavrije, a zatim smanjite toplinu i pirjajte 2-3 sata. Ostavite da se temeljac ohladi u loncu, a zatim procijedite tekućinu u posudu za pohranu. Koristite odmah ili zamrznite. Ovako zamrznut temeljac upotrijebite u roku 6 mjeseci. Temeljac koristite za pripremu juhe, umaka ili za kuhanje riže i drugih žitarica.