Dan 10: Pripremi obrok od ostataka hrane

Pripremi obrok od ostataka hrane

Ako puno kuhate i ostaje vam dosta otpada i ostataka od hrane, odredite dan i vrijeme kada ćete potrošiti namirnice koje vam stoje u hladnjaku. To je sjajan način da izbjegnete bacanje hrane. Prenamijenite ostatke tako da napravite umak ili namaz.

Ideje za umak:

  • pesto od bosiljka ili kelja
  • tahini + češnjak + limun + sol
  • bademov maslac + đumbir + javorov sirup + tamari + češnjak
  • namaz od indijskog oraščića
  • hummus
  • limun + maslinovo ulje + sjeckano bilje po izboru
  • avokado + kumin + limeta + pahuljice crvene paprike
  • kokosovo mlijeko + curry u prahu + sol

Ne bacajte hranu koja se još može iskoristiti:

  • Stari kruh: možete napraviti bruskete, krušne mrvice, pohani kruh ili knedle
  • Stari pire krumpir: napravite krokete, knedle ili njoke
  • Staro maslinovo ulje: napravite piling za kožu ili sredstvo za uklanjanje šminke
  • Ostatak džema: dodajte 1-2 žlice u glazuru kolača ili torte umjesto da koristite umjetnu boju i aromu za hranu
  • Bolognese umak: jednu večer pripremite talijanski recept, a drugu večer meksički - samo dodajte konzervu graha i začine
  • Ostatci mesa: napravite mesnu štrucu

Povrće koje već duže vrijeme stoji u hladnjaku ili smočnici i ostaci termički obrađenog povrća mogu poslužiti kao temelj za nova jela. Osim što ćete pametnim iskorištavanjem ostataka povrća spriječiti bacanje hrane, ubrzat ćete pripremu sljedećeg ručka. Za pripremu jela poput fritaje i vegetarijanskog umaka potrebno je manje od 30 minuta, a svojoj ćete obitelji poslužite i dodatno povrće koje niste uspjeli pojesti. 

Recepti od ostataka hrane:

Za dodatnu motivaciju, kao dio današnjeg izazova, pripremili smo i zanimljive nagrade, a imate ih priliku osvojiti na Instagramu.