Dan 12: Smanji bacanje hrane kada jedeš vani

Smanji bacanje hrane kada jedeš vani

Bacanje hrane u ugostiteljskoj industriji jednako je ozbiljan aspekt bacanja hrane u svijetu, kao i bacanje hrane u kućanstvu. Ljudi najčešće naručuju više hrane nego što mogu pojesti, ali isto tako - i porcije u restoranima su danas veće no što su prije bile pa nerijetko na tanjurima ostaju ostatci hrane koji se bacaju. Veće porcije na kraju znače da jedemo više, ali isto tako i da više bacamo. 

Prosječni obrok u restoranu četiri puta veći nego što je bio 1950-ih pa ako pričamo o restoranskim porcijama danas - one su definitivno veće od preporučenih. Tada bi u tanjur stalo oko 800 kalorija zdravog obroka, a danas u tanjur stane oko 1400 kalorija, što je neusporedivo više. Zato kada jedete u restoranima, dobra je taktika podijeliti jelo s nekim ili ako to nije moguće, zatražite konobara da vam pripremi tzv. „doggy bag“ s ostatcima hrane koju niste mogli pojesti. Hrana je predobra da bi se bacala, a isto tako nema smisla da se prejedate. Sve što ne možete pojesti – podijelite s nekim ili ponesite kući i pojedite sutra!  

Različita istraživanja pokazala su kako ljudi diljem EU imaju „doggy bag“ problem - naime, neugodno im je ne samo tražiti već i nositi ostatke hrane kući nakon posjete restoranima. Nekoliko je europskih akcija već pokrenuto s ciljem razbijanja tabua o nošenju ostataka hrane iz restorana, a kako bi se ovaj praktičan potez potaknuo, naziv „doggy bag“ sve brže se pretvara u „goodie bag“.  

Zakon kojim pakiranje ostataka hrane u restoranu postaje obaveza

Primjerice, Španjolska je ove godine pripremala zakon po kojem će restorani i barovi morati gostu spakirati sve što je ovaj ostavio na tanjuru. To znači da će se sve nepojedeno stavljati u "doggy bag", u suprotnom će ugostitelji mogli platiti kaznu koja može doseći do 60 tisuća eura. Sličan zakon već postoji u Francuskoj i Italiji. 

Kod nas još uvijek nije dovoljno razvijena praksa da gosti višak hrane koju nisu pojeli u restoranu ponesu kući, ali to je nešto što treba osvijestiti i mijenjati.  

Dobra vijest je da postoje jednostavni, djelotvorni koraci koje možemo poduzeti kako bismo večerali vani bez da se višak hrane baca. Ako redovito posjećujete restorane, pogledajte savjete u nastavku: 

  • Podijelite obrok s nekim.
  • Zatražite konobara da vam zapakiraju ostatak hrane za doma.
  • Poklonite ostatke hrane.
  • Jedite u restoranima koji nude manje porcije.
  • Zatražite manju porciju prilikom narudžbe .
  • Ako jedete u restoranima s ponudom na švedskom stolu, na tanjur stavite onoliko hrane koliko možete pojesti. Buffet restorani s velikim tanjurima bacaju 135% više hrane nego ostali.
  • Jedite u restoranima koji prakticiraju samoodrživost i zero waste.