Dan 8: Zamrzni hranu

Zamrzni hranu

Zamrzivači vam pomažu da pritisnete „pauzu“ na hrani. Ako ste kupili previše namirnica, skuhali previše hrane, odlazite na putovanje ili vam se čini da stalno bacate hranu - zamrzivač je najbolji način da sačuvate hranu dok je ne budete mogli jesti. Od mlijeka do voća, postoji mnogo načina na koje možete spriječiti da hrana završi u smeću. Pravilno koristite svoj zamrzivač i vidjet ćete da ćete uštedjeti na kupovanju hrane, vremenu i konačno - novcu!

Evo nekih od trikova za zamrzavanje viška hrane koji će vam pomoći da svu hranu u konačnici konzumirate:

 • Držite zamrzivač hermetički zatvorenim.
 • Meso dobro zamotajte prije zamrzavanja. Istisnite višak zraka iz vrećica i posuda i izbjegavajte nepotrebno otvaranje vrata zamrzivača.
 • Razmislite o planiranju obroka u stvarnom životu. Kupili ste cijelu štrucu kruha, a živite sami? Zasigurno vam ne treba cijela štruca. Izrežite kruh na kriške, prije nego što ga stavite u zamrzivač i lijepo svako jutro zgrabite jednu krišku za tost.
 • Koristite kalup za muffine za zamrzavanje variva u porcijama veličine ručka.
 • Zamrznite na 30 min odvojene bobice šumskog voća na papiru za pečenje te ih onda prebaciti u vrećicu i spremite u frizer. Na taj način bobice se neće slijepiti i uvijek ćete moći odvojiti iz vrećice točno onoliko bobica koliko vam treba.
 • Zamutite 2-3 sirova jaja, zamrznite ih i imate doručak spreman kad god poželite!
 • Ostavite mjesta za tekućine. Tekućine se na niskim temperaturama rastežu, pa ostavite malo mjesta na račun ovoga, kako ne biste prenatrpali frizer.
 • Većina voća i povrća tijekom blanširanja očuvat će kvalitetu, boju i nutritivnu vrijednost. Očistite namirnice koje ćete blanširati, ubacite ih u lonac kipuće vode na 1-2 minute, zatim brzo ohladite u ledenoj vodi i zamrznite.
 • Na spremnike zamrzivača stavite oznake na kojima piše koju vrstu namirnica ste smrznuli i kada (datum). Koristite prozirne spremnike ako je moguće, kako biste lakše vidjeli što je unutra.
 • Vrećice s ostatcima pire krumpira ili rajčice položite ravno jednu na drugu u zamrzivač, kako bi zauzele što manje mjesta.
 • Svježe začinsko bilje ne smrzava se dobro, ali ako ga nasjeckajte i stavite (zajedno s češnjakom, čilijem i limunovom koricom) u vrećicu maslaca i zamrznete u kriškama, imat ćete odličan dodatak koji će obogatiti vaš rižoto, tjesteninu, juhu i varivo. Nasjeckano začinsko bilje isto tako možete ubaciti u posude za led i nadopuniti maslinovim uljem i kasnije koristite začinjene kockice za kuhanje.
 • Ne bacajte kore od povrća, stabljike začinskog bilja i pileće kosti, već ih sačuvajte u vrećici u zamrzivaču i kasnije ih prilikom kuhanja dodajte u ukusan temeljac.
 • Ulijte talog crnog vina, ostatke umaka ili temeljca u posude za led i kockice iskoristite kasnije za kuhanje.
 • Jednom smrznuto grožđe možete jesti kao rashlađeni međuobrok ili ga koristiti kao alternativu kockicama leda koje se neće razrijediti u vašem piću!
 • Usitnite i zamrznite voće za svoje omiljene smoothie kombinacije. Prijedlog: ogulite i nasjeckajte banane i jabuke te ubacite cijele, svježe bobice šumskog voća. Zamrznite količinu koja vam je potrebna i kada ste spremni za jutarnju poslasticu, ubacite smrznuto voće direktno u blender s malo mlijeka, vode ili svježeg soka i uživajte u osvježavajućem jutarnjem smoothieju.
 • Ulijte ostatke jutarnjeg smoothieja ili voćnog soka u kalupe za lizalice, smrznite i imat ćete zdravu poslasticu. Ili napravite pijane verzije uz dodatak alkohola pa iskoristite za kućni party.

Odmrzavanje namirnica

Postoji nekoliko sigurnih načina odmrzavanja smrznute namirnice. Stavite ih u hladnjak preko noći, odmrznite ih u mikrovalnoj pećnici ili u posudi hladne vode. Zbog sigurnosti hrane ne preporučuje se odmrzavanje na kuhinjskom pultu ili u toploj vodi.

Budite oprezni kada podgrijavate smrznuto meso, ribu i sve kuhane ostatke. U potpunosti ih odmrznite prije podgrijavanja ili kuhanja i provjerite jesu li vrući do kraja. Sigurno je jesti voće i povrće izravno smrznuto.

Koliko dugo hrana može stajati u zamrzivaču?

Hranu zapravo možete zamrzavati na neodređeno vrijeme. Ali za kuhano i smrznuto povrće ciljajte na 3 mjeseca za maksimalan okus i kvalitetu. Sve ostalo, cilj je pojesti unutar tri mjeseca.

Preuzmite oznake koje će vam pomoći da kod zamrzavanja hrane zapamtite što je u pakiranjima i koliko je dugo bilo zamrznuto