Dan 8: Zamrzni hranu

Zamrzivači vam pomažu da pritisnete „pauzu“ na hrani. Ako ste kupili previše namirnica, skuhali previše hrane, odlazite na putovanje ili vam se čini da stalno bacate hranu - zamrzivač je najbolji način da sačuvate hranu dok je ne budete mogli jesti. Od mlijeka do voća, postoji mnogo načina na koje možete spriječiti da hrana završi u smeću. Pravilno koristite svoj zamrzivač i vidjet ćete da ćete uštedjeti na kupovanju hrane, vremenu i konačno - novcu!
Evo nekih od trikova za zamrzavanje viška hrane koji će vam pomoći da svu hranu u konačnici konzumirate:
- Držite zamrzivač hermetički zatvorenim.
- Meso dobro zamotajte prije zamrzavanja. Istisnite višak zraka iz vrećica i posuda i izbjegavajte nepotrebno otvaranje vrata zamrzivača.
- Razmislite o planiranju obroka u stvarnom životu. Kupili ste cijelu štrucu kruha, a živite sami? Zasigurno vam ne treba cijela štruca. Izrežite kruh na kriške, prije nego što ga stavite u zamrzivač i lijepo svako jutro zgrabite jednu krišku za tost.
- Koristite kalup za muffine za zamrzavanje variva u porcijama veličine ručka.
- Zamrznite na 30 min odvojene bobice šumskog voća na papiru za pečenje te ih onda prebaciti u vrećicu i spremite u frizer. Na taj način bobice se neće slijepiti i uvijek ćete moći odvojiti iz vrećice točno onoliko bobica koliko vam treba.
- Zamutite 2-3 sirova jaja, zamrznite ih i imate doručak spreman kad god poželite!
- Ostavite mjesta za tekućine. Tekućine se na niskim temperaturama rastežu, pa ostavite malo mjesta na račun ovoga, kako ne biste prenatrpali frizer.
- Većina voća i povrća tijekom blanširanja očuvat će kvalitetu, boju i nutritivnu vrijednost. Očistite namirnice koje ćete blanširati, ubacite ih u lonac kipuće vode na 1-2 minute, zatim brzo ohladite u ledenoj vodi i zamrznite.
- Na spremnike zamrzivača stavite oznake na kojima piše koju vrstu namirnica ste smrznuli i kada (datum). Koristite prozirne spremnike ako je moguće, kako biste lakše vidjeli što je unutra.
- Vrećice s ostatcima pire krumpira ili rajčice položite ravno jednu na drugu u zamrzivač, kako bi zauzele što manje mjesta.
- Svježe začinsko bilje ne smrzava se dobro, ali ako ga nasjeckajte i stavite (zajedno s češnjakom, čilijem i limunovom koricom) u vrećicu maslaca i zamrznete u kriškama, imat ćete odličan dodatak koji će obogatiti vaš rižoto, tjesteninu, juhu i varivo. Nasjeckano začinsko bilje isto tako možete ubaciti u posude za led i nadopuniti maslinovim uljem i kasnije koristite začinjene kockice za kuhanje.
- Ne bacajte kore od povrća, stabljike začinskog bilja i pileće kosti, već ih sačuvajte u vrećici u zamrzivaču i kasnije ih prilikom kuhanja dodajte u ukusan temeljac.
- Ulijte talog crnog vina, ostatke umaka ili temeljca u posude za led i kockice iskoristite kasnije za kuhanje.
- Jednom smrznuto grožđe možete jesti kao rashlađeni međuobrok ili ga koristiti kao alternativu kockicama leda koje se neće razrijediti u vašem piću!
- Usitnite i zamrznite voće za svoje omiljene smoothie kombinacije. Prijedlog: ogulite i nasjeckajte banane i jabuke te ubacite cijele, svježe bobice šumskog voća. Zamrznite količinu koja vam je potrebna i kada ste spremni za jutarnju poslasticu, ubacite smrznuto voće direktno u blender s malo mlijeka, vode ili svježeg soka i uživajte u osvježavajućem jutarnjem smoothieju.
- Ulijte ostatke jutarnjeg smoothieja ili voćnog soka u kalupe za lizalice, smrznite i imat ćete zdravu poslasticu. Ili napravite pijane verzije uz dodatak alkohola pa iskoristite za kućni party.
Odmrzavanje namirnica
Postoji nekoliko sigurnih načina odmrzavanja smrznute namirnice. Stavite ih u hladnjak preko noći, odmrznite ih u mikrovalnoj pećnici ili u posudi hladne vode. Zbog sigurnosti hrane ne preporučuje se odmrzavanje na kuhinjskom pultu ili u toploj vodi.
Budite oprezni kada podgrijavate smrznuto meso, ribu i sve kuhane ostatke. U potpunosti ih odmrznite prije podgrijavanja ili kuhanja i provjerite jesu li vrući do kraja. Sigurno je jesti voće i povrće izravno smrznuto.
Koliko dugo hrana može stajati u zamrzivaču?
Hranu zapravo možete zamrzavati na neodređeno vrijeme. Ali za kuhano i smrznuto povrće ciljajte na 3 mjeseca za maksimalan okus i kvalitetu. Sve ostalo, cilj je pojesti unutar tri mjeseca.