Zero food waste

Nikada nije bilo potrebnije razgovarati o globalnom problemu bacanju hrane i rješavati ga. Posljedica bacanja hrane istovremeno su i klimatska kriza i kriza troškova života. Klimatske akcije, svijet bez otpada i gladi ciljevi su održivog razvoja do 2030. Prema Rezoluciji koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 19. prosinca 2019. godine, 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hraneInternational Day of Awareness of Food Loss and Waste. Temelji za odluku proizlaze iz hitne potrebe da se do 2030. godine smanje velike količine otpada od hrane na globalnom nivou.

Prema izvještaju Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje sigurnosti hrane, do 2030. godine i Hrvatska treba prepoloviti količinu bačene hrane. Situacija nije bajna ni u Europskoj uniji u kojoj, prema podacima Eurostata, oko 23% stanovništva živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, dok se istovremeno godišnje baci oko 90 milijuna tona hrane. Ujedinjeni Narodi podsjećaju kako je jedna trećina hrane koja se godišnje proizvodi u svijetu za prehranu ljudi, što je oko 1,3 milijarde tona, izgubljena ili bačena, dok je istovremeno preko 821 milijun ljudi kronično pothranjeno te ističu hitnu potrebu rješavanja problema koji snažno utječe i na klimatske promjene i u konačnici ljudski opstanak.

Gubitak hrane nastaje u proizvodnji, skladištenju, preradi i transportu i karakterističan su za zemlje u razvoju, a bacanje hrane je rezultat odluka i radnji trgovaca, uslužnog sektora i potrošača, a fenomen je razvijenog dijela svijeta. Otpad od hrane stvara snažan pritisak na okoliš, s obzirom da većina bačene hrane završi na odlagalištima i time onečišćuje tlo, vodu i zrak. Kada bismo bacanje hrane smanjili samo za jednu četvrtinu, ne bi bilo gladi u svijetu!

Potrebno je poduzeti korake na lokalnoj i globalnoj razini kako bi se preispitali načini na koje proizvodimo i konzumiramo hranu. Smanjenje gubitka i bacanja hrane zahtijeva djelovanje svih - proizvođača, industrije, trgovaca i samih potrošača. Stoga je jedan od najvećih izazova, ali i imperativ 21. stoljeća odgovoriti potrebi za hranom rastuće populacije uz istovremeno smanjenje nepovoljnog utjecaja proizvodnje hrane, ali i kraja njenog životnog ciklusa, na okoliš.

Zero Food Waste Revolucija

Projekt je nastao s ciljem podizanja svijesti o ekonomskim i ekološkim utjecajima bacanja hrane i poticanja pojedinaca da poduzmu jednostavne i djelotvorne korake za smanjenje bacanja hrane u svojim domovima. Cilj nam je da 29. rujan, za sve iznimno važan međunarodni dan ne bude „tek jedan dan u godini“, već naša svakodnevica“!
 

ZERO FOOD WASTE revolucionari

Organizatori

Partneri projekta

Prijatelji projekta