Dan 11: Ne guli koru povrća ili je iskoristi
Uvriježeno je mišljenje da prilikom konzumiranja voća i povrća treba guliti koru, kako bi nam ostao plod koji se dalje obrađuje. Međutim, upravo kora od voća i povrća sadrži veliku količinu vitamina, više nego sama unutrašnjost ploda, a njenim odstranjivanjem gubi se vrijedan izvor nutritivnih sastojaka. Nakon što je najštetniji pesticid DDT zabranjen, organsko voće i povrće sve je cjenjenije, a kora namirnica koje konzumiramo nije više nužni otpad. Većini voća i povrća nije potrebno guljenje, samo ih lagano operite i obrišite i riješili ste problem otpada, a imat ćete korist od vlakana, vitamina i minerala iz kore.
Ako ipak neke namirnice želite oguliti, ne bacajte oguljotine već ih iskoristite:
- koru limuna, naranče, mandarine možeš koristiti u pripremi kolača
- koru grejpa za čaj
- koru avokada za kozmetičke svrhe (piling kože)
- koru naranče za arančine
- kore od različitog povrća dodajte svojoj zalihi temeljca za juhu u zamrzivaču
- kore od voća ubacite mežu smrznute smoothie sastojke
Ako ste mislili da se kora banane ne može iskoristiti, uvjerite se u suprotno uz recept za slaninu od pečene kore banane, a ako vam je ostalo puno kore od povrća koje ste iskoristili, možete napraviti ovaj povrtni temeljac od ostataka iz kuhinje.
Kako bi isprobavanje novih recepata bilo zanimljivije, a rezultati ukusniji, na našem Instagramu vas očekuju aromatične nagrade.