Dan 11: Ne guli koru povrća ili je iskoristi

Ne guli koru povrća ili je iskoristi

Uvriježeno je mišljenje da prilikom konzumiranja voća i povrća treba guliti koru, kako bi nam ostao plod koji se dalje obrađuje. Međutim, upravo kora od voća i povrća sadrži veliku količinu vitamina, više nego sama unutrašnjost ploda, a njenim odstranjivanjem gubi se vrijedan izvor nutritivnih sastojaka. Nakon što je najštetniji pesticid DDT zabranjen, organsko voće i povrće sve je cjenjenije, a kora namirnica koje konzumiramo nije više nužni otpad. Većini voća i povrća nije potrebno guljenje, samo ih lagano operite i obrišite i riješili ste problem otpada, a imat ćete  korist od vlakana, vitamina i minerala iz kore. 

Ako ipak neke namirnice želite oguliti, ne bacajte oguljotine već ih iskoristite: 

  • koru limuna, naranče, mandarine možeš koristiti u pripremi kolača 
  • koru grejpa za čaj 
  • koru avokada za kozmetičke svrhe (piling kože) 
  • koru naranče za arančine 
  • kore od različitog povrća dodajte svojoj zalihi temeljca za juhu u zamrzivaču 
  • kore od voća ubacite mežu smrznute smoothie sastojke 

Ako ste mislili da se kora banane ne može iskoristiti, uvjerite se u suprotno uz recept za slaninu od pečene kore banane, a ako vam je ostalo puno kore od povrća koje ste iskoristili, možete napraviti ovaj povrtni temeljac od ostataka iz kuhinje

Kako bi isprobavanje novih recepata bilo zanimljivije, a rezultati ukusniji, na našem Instagramu vas očekuju aromatične nagrade.